PlanetWatch PlanetChange

Duurzaamheid, ICT, Wetenschap

Jongeren brengen Belgische luchtkwaliteit in kaart en komen in actie voor betere lucht.

Doelgroep: Secundair 1e graad, Secundair 2e graad
Status: Lopend

PlanetWatch: Jongeren brengen Belgische luchtkwaliteit in kaart.
De leerlingen maken kennis met bio-indicatoren, hier eencellige micro-organismen, op bladeren van de bomen (es of esdoorn) die een goede indicator zijn voor de aanwezigheid van vervuilende stoffen in hun leefmilieu. Na het determineren van de bomen bepalen de jongeren hun studiegebied en gaan ze bladeren plukken. Daarna gaan ze deze eencellige organismen opkweken in het lab en uiteindelijk zetten ze hun meetresultaten op een website: een gedetailleerde digitale kaart over de luchtkwaliteit van België.
Anders dan andere projecten die gegevens over luchtkwaliteit in kaart brengen, zoomt PlanetWatch in tot op het nauwkeurigheidsniveau van een boom.

Een tweede luik van het project - PlanetChange - neemt de leerlingen ook graag mee in het heetst van de strijd: actie voor betere lucht. Naast een wetenschappelijke vorming en sensibilisering stuurt het project dus ook aan op gedragsverandering. Voor de sturing en coördinatie van de acties in de scholen nam RVO-Society MOS (Milieuzorg op School) onder de arm.

Het project voorziet in een laagdrempelig sponsormodel waarbij bedrijven voor de prijs van 100 euro een school of klas kunnen sponsoren om mee te doen het project. Hiervoor krijgt de school het starterspakket met materiaal om aan de slag te gaan. Personeelsleden van steunende bedrijven worden zo ambassadeurs van PlanetWatch PlanetChange door het project in de klassen van eigen kinderen te krijgen. Google, Agoria en imec schaarden zich al achter dit initiatief om eigen leden en/of medewerkers warm te maken. Ook interesse?

PlanetWatch PlanetChange is een Belgisch project, een partnership tussen RVO-Society en Hypothèse. RVO-Society coördineert het project aan de Vlaamse kant en vond daar ook steun van de Vlaamse overheid, departement LNE. 

Meer info vindt u op de PlanetWatch-website.

PlanetWatch PlanetChange

Partners voor dit project

Maakt u als organisatie een punt van CSR?

RVO-Society wil partneren met alle maatschappelijke spelers die de relevantie van wetenschap en techniek inzien en willen investeren in jong talent.

Voorbeelden van Corporate Social Responsability

Dit project resulteerde in volgende educatieve activiteiten

Partners van RVO-Society