Bos Online

Duurzaamheid, Engineering, ICT, Techniek, Wetenschap

Het nieuwe STEM-project Bos Online onderzoekt aan de hand van hightech sensoren of bomen een bufferend effect op het microklimaat hebben. Wat is de rol van bomen in fenomenen als verhitting, wateroverlast of luchtvervuiling?
 

Doelgroep: Secundair 3e graad
Status: Lopend

In de Plantentuin van Meise registreert een draadloos netwerk metingen, zowel in een open veld als in een bosomgeving, telkens nabij de A12. 'Hoe werkt een boom?’ ‘Welke invloed heeft een boom op zijn omgeving?’ ‘Welk effect heeft de plaats waar de boom staat?’ ‘En welke effecten heeft een boom op het microklimaat?’ Dit zijn enkele van de vragen die de jongeren zelf zullen onderzoeken in het project Bos Online.
Stichting imec Nederland leverde de nodes, nodig om een aantal indicatoren te meten zoals de luchtvochtigheid, temperatuur en CO2. Sensoren meten deze parameters via een draadloos netwerk en via een centrale node komen de gegevens op een cloud server. Deze cloud server is toegankelijk voor leerkrachten en jongeren om de data te gebruiken en te interpreteren. Bos Online brengt dus de meeste geavanceerde technologie, het internet of things, naar de jongeren.

Op termijn zullen ook scholen in eigen omgeving een netwerk installeren en eigen metingen doen, aanvullend aan de metingen van de Plantentuin. De jongeren zullen zelf sensoren met een interface bouwen en mee in het draadloos netwerk inschakelen.
Met Bos Online willen wij leerlingen in Vlaanderen kwaliteitsvolle metingen laten uitvoeren en hen leren hoe ze uit die data correcte wetenschappelijke conclusies kunnen trekken.

Vlaams minister voor Innovatie Muyters steunt het project en schaart zich dan ook achter de oproep voor pilootscholen.
Bos Online richt zich op scholen (ASO, TSO, BSO), leerkrachten van de derde graad. Wij zoeken STEM-leerkrachten die vanaf januari 2017 met hun klas willen proefdraaien.

Alle meetresultaten zullen te volgen zijn op www.bos-online.be.
Pilootscholen kunnen zich hier melden.

Bos Online

Bos Online

Maakt u als organisatie een punt van CSR?

RVO-Society wil partneren met alle maatschappelijke spelers die de relevantie van wetenschap en techniek inzien en willen investeren in jong talent.

Voorbeelden van Corporate Social Responsability

Partners van RVO-Society