iSTEM inspiratiedag

Op 5 juni 2019 organiseert de STEM-coördinatie van de K.U.Leuven haar derde iSTEM-studiedag voor leerkrachten, waarbij de nadruk wordt gelegd op geïntegreerde STEM (iSTEM). Ook RVO-Society zal aanwezig zijn op deze dag.

Praktische info

05 juni 2019 09:30 - 05 juni 2019 16:10
Prijs: Gratis
Locatie: Campus Schaarbeek Odisee Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel (Schaarbeek)

Dit jaar is het thema "ruimte voor STEM". Deze studiedag vindt plaats in Brussel, gehost op campus Schaarbeek (Odisee). Een breed gamma aan workshops komt aan bod, naast een STEM-beurs en een inspirerende plenaire sessie door onze eerste Belgische astronaut, Dirk Frimout. 

RVO-Society biedt de volgende sessies aan:

Gejaagd door de Wind
Hoe werkt een windturbine? Wat is energie eigenlijk? Is er een tekort aan energie? Krijg inzicht in de werking van de windmolen, experimenteer met een windturbine en ontwerp zelf zo efficiënt mogelijke wieken voor je windmolen. In deze workshop maken we ook kennis met de handleiding en ideeënbundel ‘Energie. In actie voor een duurzame wereld.’ Het begrip ‘windenergie’ krijgt een concrete invulling met verschillende activiteiten en experimenten.
(2e en 3e graad LO, 1e graad SO)

Stef heeft groene vingers
Stef heeft groene vingers’ is een verhaal dat kinderen op een ervaringsgerichte manier aanzet tot STEM-activiteiten over de plantenwereld, met de nadruk op de S van STEM. In deze workshop leggen we uit wat een wetenschappelijk proces juist inhoudt en lezen we samen het verhaal van ‘Stef heeft groene vingers’. Aan de hand van een mindmap gaan we samen op zoek naar praktische experimenten en activiteiten voor jongeren die perfect aansluiten op de leerdoelen over mens en natuur. Samen met Stef ontdekken de jongeren de basisbehoeftes, de superkrachten, de chemie en de geologie van de plant.
(1e graad SO)

Stef wordt elektricien
Stef wordt elektricien’ is een verhaal dat kinderen op een ervaringsgerichte manier aanzet tot STEM-activiteiten over het thema ‘elektriciteit’ en de elektrische stroomkring, met de nadruk op de T en E van STEM. In deze workshop leggen we uit wat een technisch proces juist inhoudt en lezen we samen het verhaal van ‘Stef wordt elektricien’. Aan de hand van een mindmap gaan we samen op zoek naar praktische experimenten en activiteiten. Samen met Stef leren de jongeren dat een batterij de elektronen door een gesloten stroomkring jaagt, een schakelaar de stroom kan aan- en uitzetten, niet alle ‘kringen’ de stoom geleiden en dat een ‘verbruiker’ de elektrische energie omzet in licht en warmte (lamp), geluid (zoemer) of beweging (draaimolen).
(1e graad SO)

PlanetWatch 2.0
Hoe sensibiliseer je je leerlingen over de luchtkwaliteit? PlanetWatch 2.0 doet het via een wetenschappelijk experiment waarbij leerlingen bio-indicatoren van vervuilende stoffen in hun leefmilieu opsporen aan de hand van bladeren van de es en esdoorn. Determineren van bomen, veldwerk, culturen van micro-organismen opkweken in het lab, gegevens online registreren en zelfs je smartphone omtoveren tot een binoculair: het komt allemaal aan bod in deze workshop.
(1e en 2e graad SO)

iSTEM inspiratiedag

Partners van RVO-Society