Lancering 3de editie STEM-project PlanetWatch - PlanetChange

20 mei 2016

Op vrijdag 20 mei 2016 bezochten Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege de Middenschool in Geraardsbergen. Hier namen ze, samen met de leerlingen van het tweede jaar, deel aan PlanetWatch PlanetChange.

Planetwatch PlanetChange laat jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs via wetenschappelijk onderzoek de luchtkwaliteit in de buurt van de school meten. Uiteindelijk zetten ze hun meetresultaten op een gedetailleerde kaart over de luchtkwaliteit van België (www.planetwatch.be).

Tot op heden haalde het project PlanetWatch een zeer behoorlijk bereik: 1360 mensen registreerden zich op de website van PlanetWatch, 83 leerkrachten namen deel en registreerden resultaten van de experimenten, 1502 leerlingen voerden het experiment uit en zon 438 zones van 1ha en 1573 bomen werden daarbij opgemeten.

Het blijft ook niet bij een sensibiliseringsoefening. Om de jongeren tot acties voor een betere luchtkwaliteit te bewegen, nam RVO-Society MOS onder de arm. De Middenschool in Geraardsbergen is één van de 73 scholen die tot op heden deelnam en vanuit het experiment geïnspireerd werd tot actie, zoals een duidelijk ventilatiebeleid, luchtzuiverende plantjes in de leslokalen of plannen voor een stille, groene speelplaats.

Naast de steun van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid voorziet het project ook in een laagdrempelig sponsormodel waarbij bedrijven voor de prijs van 100 euro een school/klas kunnen sponsoren om mee te doen aan het project. Hierbij stapten imec en Agoria al in als enthousiaste sponsors.

Om er een echt STEM-project van te maken, bouwt RVO-Society momenteel aan een uitbreiding van het experiment, 'Planetwatch vanonder het fijnstof', dat naast wetenschap en techniek, ook wiskunde en engineering integreert. 

Gerelateerd nieuws

Partners van RVO-Society