Educatie betekent kansen: Hope for Girls in Kenia

20 december 2017

Hope for Girls, opgericht door Annemie Struyf, helpt jonge meisjes in Kenia (regio Kuria) ontsnappen aan genitale verminking door hen een vluchthuis en onderwijs aan te bieden, in samenwerking met gedreven lokale partners. Sinds een paar jaar ondersteunt imec het project met een groeiend aantal studiebeurzen voor deze meisjes en het inrichten van een computerklas. Want educatie betekent kansen. RVO-Society heeft dit project steeds van nabij opgevolgd, en nagedacht over hoe onze educatieve projecten ook kansen kunnen bieden aan de meisjes en de basisschool die hen onderdak verschaft. Deze winter gingen we een stapje verder en trokken we zelf naar Kenia.

Eind november trokken collega's Kristien en Veronique met Monique, Michel en Annemie Struyf, drie bestuurders van het mooie project 'Hope for Girls' naar de regio Kuria in Kenia. In het dorpje Kegongo bevindt zich daar de VISA Academy. Dat is een basischool die om de twee jaar gedurende minstens zes weken ook dienst doet als vluchthuis voor meisjes die weigeren deel te nemen aan de gangbare rituelen van genitale vrouwenverminking in hun streek. Deze meisjes zijn pioniers, het is de eerste generatie die probeert een gruwelijke traditie te doorbreken. Educatie biedt hen kansen om hun leven verder in eigen handen te nemen en uit te groeien tot rolmodellen in hun gemeenschap. De eerste meisjes stromen nu door naar het hoger onderwijs en het is opvallend en hartverwarmend te zien hoe zij bewust kiezen voor opleidingen die een verschil maken in hun gemeenschap. Zo werd Scholastica vroedvrouw en wil Rehema als landbouwingenieur haar gemeenschap helpen om productiever te worden.

In de school mochten we uitgebreid kennismaken met directeur Tobias en zijn al even gedreven vrouw Amina, én met de meisjes die door imec ondersteund worden in het verderzetten van hun studies. We lieten de kinderen kennis maken met de experimenteerdozen van Dé Stroomkring Uitdaging. Met hetzelfde enthousiasme en nieuwsgierigheid als de Vlaamse kinderen tijdens de Dag van de Wetenschap, leerden de meisjes in Kuria over open en gesloten stroomkringen, serie en parallel, en spijkerden zo hun theoretische kennis bij. Dertienjarige Pheny denkt alvast aan een opleiding als leerkracht of techniek.

Met een enthousiaste directeur en leerkrachten werden afspraken gemaakt om verder te werken met het educatieve materiaal binnen de basisschool. Een fijne start van een blijvende samenwerking!

Educatie betekent kansen: Hope for Girls in Kenia

Educatie betekent kansen: Hope for Girls in Kenia

Educatie betekent kansen: Hope for Girls in Kenia

Partners van RVO-Society