Traject wetenschap, techniek en STEM lagere school - Jaarplantool

Stel je traject op maat samen aan de hand van de workshops aangeboden rond de Jaarplantool. De Jaarplantool is een handig werkinstrument waarmee leerkrachten een eigen jaarplan ‘wetenschap, techniek en STEM’ kunnen opstellen.

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? 

RVO-Society wil hierbij helpen en ontwikkelde een handige tool om een evenwichtige jaarplanning uit te bouwen voor je klas met activiteiten rond wetenschap, techniek en STEM: de Jaarplantool. Neem alvast een kijkje op de website!

Je kan de leerkrachten van je school en/of schoolgemeenschap laten deelnemen aan een opleidingstraject dat georganiseerd wordt rond deze Jaarplantool, volledig op maat van de school of schoolgemeenschap. We houden rekening met de beginsituatie van de school en de beschikbare tijd . Een traject start dan altijd met een inleiding met visie en achtergrond rond wetenschap, techniek en STEM. Doorheen het hele traject wordt verwezen naar de Jaarplantool en kunnen de leerkrachten er de activiteiten die ze uitvoeren terugvinden en beetje bij beetje de eigen jaarplanning vormgeven.

Er worden momenteel 4 workshops georganiseerd rond een bepaalde categorie uit de ‘Jaarplantool’. 

 • WORKSHOP 1 - Dag vol elektriciteit: De deelnemers spelen ‘stroomkringske’, gaan aan de slag met de elektriciteitsdoosjes en maken nadien enkele realisaties met een stroomkring.
 • WORKSHOP 2 - Dag vol ‘Hamer-tang-zaag’-activiteiten: Leerkrachten oefenen technische vaardigheden, zoals in verstek zagen, solderen, aan de slag gaan met tangen en ijzerdraad, enz. Ze maken kennis met houtbewerking en maken doorheen de dag enkele realisaties met verschillende technieken.
 • WORKSHOP 3 - Dag vol technische principes: De leerkrachten gaan aan de slag met tandwielen, hefbomen, katrollen, overbrengingen en schaar mechaniek. Vanuit de basis technische princpes komen we tot eenvoudige realisaties die je in de klas kan maken.
 • WORKSHOP 4 - Van techniek tot STEM: Als je al goed met techniek bezig bent is het slechts een kleine stap op te komen tot STEM. In een goede STEM-activiteit komen de verschillende componenten geïntegreerd aan bod. Tijdens deze dag probeer je STEM activiteiten uit en komen je stemvaardigheden aan bod.

Volgende workshops kunnen nog extra gevolgd worden:

 • Op weg naar jaarplanning en leerlijn: in deze sessie gaan de leerkrachten met laptop en WO-methode aan de slag om hun eigen jaarplan wetenschap/techniek/STEM af te werken.
 • Techniekdag op school (Hele dag + 1u van de PV): Scholen die een traject hebben doorlopen kunnen een techniekdag op school organiseren. In elke klas gaat een techniekactiviteit door.  Tijdens de aansluitende personeelsvergadering wordt hierop teruggekeken en ervaringen uitgewisseld.

    Meer info


 • Duur
  De workshops kunnen georganiseerd worden als personeelsvergadering (PV), halve of hele dag (pedagogische) studiedag.
   
 • Prijs
  • ​personeelsvergadering (PV): €250,00
  • studiedag halve dag: €500,00
  • studiedag hele dag: €750,00
  • vervoerskosten: € 0,35/km
    

Contacteer de trajectbegeleider ons op 016 28 10 64  of info@rvo-society.be voor het samenstellen van het best mogelijke leertraject voor uw school.

TIP! RVO-Society biedt materiaal aan om in de klas techniek in de praktijk te brengen. Bekijk hieronder het overzicht van ons materiaal dat je kan kopen, huren of downloaden.

Traject wetenschap, techniek en STEM lagere school - Jaarplantool

Techniek in lager onderwijs

Aan de slag met techniek in de basisschool!

Meer over dit project
Fill out my online form.

Gerelateerde materialen

Partners van RVO-Society