Opleiding Kamishibai

STEMOPLEIDING //  In deze workshop maak je je eigen kamishibai - een Japanse vertelkast - om, vertrekkende van een verhaal, een technisch of wetenschappelijk probleem aan te brengen.

Kamishibai is een Japanse vertelvorm. Er wordt een verteltheaterkastje bij gebruikt waarin tekeningen van A3-formaat geschoven kunnen worden. Elke tekening geeft een scène van een verhaal weer. De verteller verschuift de prenten zoals in een trage tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal dat op de achterzijde van de prenten staat. 

Op deze originele manier kunnen we een leuk verhaal vertellen aan de kinderen. Een verhaal of een prentenboek is immers één van de ‘Zes aanleidingen tot techniek in de kleuterklas’. De verhalen zijn ook zo opgevat dat bijna elke prent vertrekpunt kan zijn voor een STEM-activiteit in de klas.

Tijdens de opleiding maakt ieder in de voormiddag zijn/haar kamishibai.In de namiddag gaan we met een aantal verhalen aan de slag om de STEM-activiteiten die in de verhalen vervat zitten, uit te proberen. 

Je kamishibai én de prenten van 4 verhalen voor de STEM-activiteiten neem je na de opleiding mee naar de klas.

Meer info


  • Voor: voor kleuterleerkrachten en STEM-coaches
  • Duur: hele dag
  • Aantal deelnemers: min. 5 en max. 15 deelnemers
  • Locaties: Leuven - Hasselt - Gent - Antwerpen - eigen school/op locatie
  • Prijs: €80/deelnemer
  • Inbegrepen in de prijs: lesmateriaal, broodjeslunch en koffie zijn inbegrepen in de prijs

  • Het lesmateriaal bestaat uit alle houten onderdelen om de kamishibai te maken en A3-tekeningen op stevig papier voor 4 verhalen.
  • Contacteer de workshopbegeleider Koen Pierlet: 0496-672505 of koen@rvo-society.be voor meer informatie en afspraken om deze workshop te organiseren in de eigen school, schoolgemeenschap of een locatie naar keuze.
Opleiding Kamishibai

Opleiding Kamishibai

Opleiding Kamishibai

Opleiding Kamishibai

Techniek in de kleuterklas

Aan de slag met techniek bij de kleuters!

Meer over dit project

Gerelateerde materialen

Partners voor deze activiteit

Partners van RVO-Society