Nascholingstraject (Kleuterschool): Techniek en STEM in de kleuterklas

Techniek en STEM in de kleuterklas is meer dan ontdek- of experimenteerkoffers. We gaan concreet aan de slag vanuit 6 verschillende invalshoeken.

Wat betekent techniek voor mij, in mijn kleuterklas, met mijn leerlingen? Kun je in de kleuterklas ook al aan techniek en STEM doen? Scholen die het engagement aangaan hier als team bewust aan te werken, kunnen kiezen voor een schooltraject met verschillende modules. 

De eerste basismodule is een studiedag met ‘De 6 aanleidingen tot techniek in de kleuterklas.’ In een tweede module kan je praktisch aan de slag om realisaties voor je eigen techniekhoek te maken of je kan kiezen voor de sessie ‘Van techniek tot STEM’ in de kleuterklas, waarin je technische en wetenschappelijke experimenten op een STEMmige manier aanpakt in de kleuterklas.

Stel zelf je schooltraject samen uit de aangeboden modules.

Een overzicht van hoe zo’n traject er kan uitzien kun je hier downloaden. 

Modules:

 • Module 1:De 6 aanleidingen tot techniek in de kleuterklas
 • Module 2: 'Bouw realisaties techniekhoek'
  Deze module kan als teamgerichte vorming gekozen worden in het traject.  Leerkrachten kunnen echter ook individueel inschrijven voor de Opleiding Realisaties Techniekhoek Elektriciteit en/of ‘Kamishibai
 • Module 3: Van techniek tot STEM in de kleuterklas
  Als je aan 'Techniek' werkt in je klas, is het slechts een kleine stap naar 'STEM'. In deze workshop integreren we natuurwetenschappen, onderzoekend leren, ontwerpen en realiseren én wiskunde. Van een eenvoudige techniekactiviteit maken we een STEM-activiteit.  Een hands-on workshop waarbij jouw STEM-vaardigheden zeker van pas komen!

 

Meer info


 • Duur:
  Module 1: een halve dag bvb. als pedagogische studiedag of personeelsvergadering
  Module 2: een halve dag bvb. als pedagogische studiedag
  Module 3: een halve dag bvb. als pedagogische studiedag

Module 1 en 2 of module 1 en 3 kunnen ook op 1 volledige studiedag worden gevolgd.

 • Prijs:
  Module 1 en 3 : €400,00
  Module 2 (met inbegrepen 5 realisaties): €500,00
  (exclusief vervoersonkosten)Contacteer de trajectbegeleider Koen Pierlet: 0496-672505 of koen@rvo-society.be voor het samenstellen van het best mogelijke leertraject voor uw school.

TIP! RVO-Society biedt materiaal aan om in de klas techniek in de praktijk te brengen. Bekijk hieronder het overzicht van ons materiaal dat je kan kopen, huren of downloaden.

Nascholingstraject (Kleuterschool): Techniek en STEM in de kleuterklas

Schema Module KS (pdf, 66 KB)

Techniek in de kleuterklas

Aan de slag met techniek bij de kleuters!

Meer over dit project
Fill out my online form.

Gerelateerde materialen

Partners van RVO-Society